Beweging van Barmhartigheid in Brazilië

Geschiedenis van de Beweging van Barmhartigheid in Brazilië

In 1987 verliet een jonge vrouw de congregatie omdat ze voor haar bejaarde ouders moest zorgen. Met de wens om in contact te blijven met de zusters vroeg ze om zo mogelijk een keer per week te mogen bidden met de zusters. Na een tijd vroeg ze om particuliere beloften te doen. Na een goede voorbereiding werd haar wens vervuld en op Pinksteren 1989 deed ze haar eerste belofte.

Op deze manier, verschenen er meer mensen met de wens om een verbintenis aan te gaan met de congregatie. De groep groeide en zochten de spiritualiteit van de congregatie als leek te beleven. Sinds 1993 kwamen de deelnemers samen als groep. De Beweging hielp hen om zich geestelijk te verdiepen en velen zeggen dat hun leven veranderde op het gebied van geloofskennis alsmede in toewijding en dienst aan de gemeenschap. Ook in het gezin voelde ze dat ze meer begrip, liefde en vrede konden brengen.

In andere plaatsen waar de zusters leefden en werkten, verschenen er ook altijd personen die zich wilden verbinden met het charisma van de congregatie. Zo ontstonden er verschillende groepen: Santa Rita 1993, Bayeux in 1999, Cabedelo in 2004, Várzea Nova in 2005, Heitel Santiago in 2006 en de laatste nieuwe groep in Ibó, de Staat Pernambuco in 2018.

In 2002 was er een bijeenkomst in Heitel Santiago in het huis van de zusters, waar men begon te werken aan statuten voor de Beweging. Ook werd er gedacht aan een vormingsproces voor alle leden. Toen begonnen de bijeenkomsten en uitwisseling van alle groepen samen.

In januari 2005 terwijl de deelnemers al drie jaren samen deelnamen, konden zij als ze wilden ook hun belofte uitspreken. Dit waren de vrouwen en enkele mannen uit Santa Rita, Cabedelo en Bayeux. De volgende jaren begonnen ze in Várzea Nova en Heitel.

In februari 2005 had de eerste buitengewone vergadering van de Beweging plaats in het Centrum Dom Helder Câmara in Bayeux, waar een coördinatieteam werd benoemd dat bestond uit drie leken en twee zusters: Glauber Leite do Egito Reekers, Maria das Dores Souza de Andrade, Elton da Silva Barbosa, Zr. Ursula van de Ven en Zr. Dalva Carlos de Morais.

Vandaag de dag zijn er drie bijeenkomsten per jaar:  één voor vorming, één voor retraite en de laatste op het eind van het jaar voor evaluatie, planning en verbroedering. De bijeenkomsten worden om de beurt in verschillende plaatsen waar een groep is gehouden. Iedere groep heeft haar eigen organisatie en coördinator en zijn eigen bijeenkomsten.

Zij vieren de stichtingsdag van de Beweging van Barmhartigheid op de laatste zondag van januari en dan worden ook de beloften en de beloften vernieuwd van de leden.