dag 2: Woensdag 5 juli

Algemeen

Brazilië opende de tweede dag met een korte viering waarin ‘vrede’ centraal stond.
Vrede voor de wereld, vrede om samen aan te werken.

Broer Huitema CMM reflecteerde op de preek die gisteren in de Eucharistieviering te horen was. Die ging over het synodaal proces dat begon op de dag van het pontificaat van paus Franciscus. Het was een oproep om samen een nieuwe toekomst te vorm te geven.

Hr. P. van den Bergh gaf uitleg over het financieel verslag.
Dit is de verantwoording van het generaal bestuur aan het generaal kapittel, zoals beschreven in de Constituties.

Aan de hand van demografische gegevens leidde hij het kapittel door het CSF, de oudedagsvoorziening, de vermogensopbouw en de situatie in de verschillende landen.

Ook het patrimonium stabile kwam aan de orde. Vanuit het Vaticaan zijn in 2018 richtlijnen uitgegeven waaraan al gewerkt wordt, maar die de komende jaren verder vorm moeten gaan krijgen.

Bij handopsteking werd goedkeuring gegeven aan dit verslag. 

Zr. Mel Ryley bedankte het generaal bestuur voor hun inzet de afgelopen jaren en ontsloeg de vier bestuursleden van hun taak waarna het generaal kapittel het hoogste bestuursorgaan is.

De Nederlandse provincie had namens alle kapittelleden een toepasselijk presentje voor de aftredende bestuursleden: een lampje van steen uit de Himalaya waarop aan de voorzijde een levensboom zichtbaar was.

 

 

Iedere bestuurlijke eenheid had een presentatie voorbereid over het eigen land. Het waren stuk voor stuk inspirerende presentaties.