13 juni 2017

Kapittel

Een goede nachtrust doet wonderen! Ruim voor achten zat iedereen al aan het ontbijt en een kwartier voor aanvang was de kapittelzaal gevuld met zusters die nieuwsgierig waren naar wat de dag brengen zou. De Belgische provincie was aan de beurt om de openingsviering te verzorgen. De viering eindigde heel toepasselijk met:

Laat ons met dankbaarheid terugblikken naar het verleden, met passie het heden beleven en met hoop de toekomst omarmen.

Het eerste onderwerp om te bespreken, was een amendement betreffende de generale statuten art. IX-1. Hierin staat dat het generaal bestuur bestaat uit vijf leden waaronder de generale overste. Met algemene stemmen is het voorstel aangenomen om het generaal bestuur uit vier bestuursleden te laten bestaan, inclusief de generale overste.


Vervolgens konden de kapittelleden suggesties aanleveren voor onderwerpen die in de komende periode in een internationale vergadering (ICC) besproken zullen kunnen worden. Er werd gewerkt in kleine groepen. De kapittelleden kwamen met onderwerpen zoals mensenrechten, globalisatie, duurzaamheid en zorg voor de aarde, verbondenheid. De zusters vinden het belangrijk om manieren te vinden om de informatie uit de ICC’s te delen voor toepassing in het dagelijks leven. Het is aan het generale bestuur om alle suggesties te bekijken en te besluiten welke thema’s aan de orde zullen komen tijdens ICC bijeenkomsten. Natuurlijk steeds in goed overleg met de zusters in de congregatie.

‘Communicatie’ was het volgende onderwerp met de vraag om in kleine, zelfgekozen groepjes de sterke en zwakke punten in de communicatie te benoemen en mogelijk aanbevelingen te formuleren voor het nieuwe bestuur. Er is veel gezegd over de communicatie en het algemeen gevoelen was dat de Briefing in de huidige vorm en de vernieuwde website tot de sterke punten behoren. Ook de werkbezoeken en de persoonlijke ontmoetingen dragen bij aan een goede communicatie. De jongere zusters willen dat de congregatie meer gebruik maakt van de mogelijkheden die Facebook biedt. Er werd sterk aanbevolen dat het nieuwe bestuur het Engels als internationale congregatietaal onder de aandacht brengt.

In de ICB vergaderingen van 2016 is gesproken over de mogelijkheid dat het generalaat naar Tilburg zou kunnen verhuizen. Vanmorgen heeft het kapittel unaniem besloten dat dat op termijn zal gebeuren. Tilburg is de plaats waar de congregatie gesticht is en daarmee een historisch belangrijke plaats is. Verhuizen kan niet meteen. Er zal door het nieuwe bestuur in nauw overleg met de Nederlandse provincie gekeken gaan worden naar mogelijkheden.

De middag werd besteed aan de verkiezing van een nieuw bestuur die woensdagochtend zal plaatsvinden en daarna zo snel mogelijk gecommuniceerd zal worden met alle zusters die daar waarschijnlijk op zitten te wachten.