15 juni 2017

Kapittel

De volgende dag …
De dag na de keuze was een speciale dag. Er is een nieuw bestuur gekozen en toch moesten er nog verschillende onderwerpen besproken worden.

Allereerst was dat de datum waarop de overdracht van de werkzaamheden van het oude naar het nieuwe bestuur afgerond is. Die dag is vastgesteld op 15 juli 2017.
Het volgende onderwerp is een ingewikkeld onderwerp: het patrimonium stabile. Iedere congregatie heeft de vraag gekregen een lijst te maken waarop goederen benoemd worden die nodig zijn voor het behoud van de congregatie. Er zal een procedure moeten komen waarin helder is wie verantwoordelijk is voor de vaststelling van de lijst. Het kapittel heeft afgesproken om in iedere provincie na te gaan wat de conferenties van Hogere Oversten hierover adviseren.

Nog even werd teruggekomen op het onderwerp ‘verbondenheid’. Benadrukt wordt dat het bij verbondenheid ook om het verspreiden van het charisma gaat, niet alleen om het hebben van medewerkers die de congregatie nodig heeft. De geestverwanten hebben de congregatie nodig en andersom. De vorm waarin een dergelijke verbinding kan worden gegoten, zal per deel moeten worden bekeken. Wat er reeds is, dient te worden bevorderd. Het generaal bestuur dient de provincies daarin te ondersteunen.

Daarna werden de voorgestelde wijzigingen in de statuten besproken. In onze statuten is nog niets opgenomen over disciplinaire maatregelen die mogelijk nodig kunnen zijn in geval van niet-goed functioneren van generale of provinciale besturen. De voorliggende tekst wordt als tijdelijk statuut aangenomen en het nieuwe bestuur gaat aan de slag met een nieuw statuut om op het volgende kapittel te kunnen presenteren.
Het aantal kapittelleden deze keer bedroeg 36. Dat is een grote groep. Daarom is statuut IX-14b. zodanig aangepast dat de groep van ex-officioleden voor deelname aan het generaal kapittel kleiner wordt maar dat daarnaast een vertegenwoordiging is van alle delen.
Verder zijn er nog enkele kleine aanpassingen voorgesteld en overgenomen.

Vandaag zijn de aanbevelingen in concept verspreid onder de kapittelleden. Morgen zullen deze besproken worden.

Omdat het de laatste avond was waarop iedereen aanwezig was, hebben we er een gezellige avond van gemaakt. Het werd een avond met zang, dans en boeiende gesprekken in een ontspannen sfeer.