16 juni 2017

Kapittel

De laatste dag! Nog enkele punten stonden op de agenda, waaronder de aanbevelingen voor het nieuwe bestuur. Wijzigingen aan voorgestelde teksten zullen worden doorgevoerd waarna publicatie volgt. De aanbevelingen gaan over Charisma en spiritualiteit, Zending van de Congregatie, Vorming, Structuur en bestuurbaarheid, Internationaal overlegorgaan, Leiderschap, Internationale ontmoetingen, Vormen van verbondenheid, Communicatie, Erfgoed en Zetel van het generalaat in de toekomst.
Eén van de aanbevelingen is dat het generalaat in de komende periode gaat verhuizen van ’s-Hertogenbosch naar Tilburg. Het tijdstip is niet bekend omdat dat afhankelijk is van de verbouwing van Huize Mater Misericordiae. Het generaal bestuur zal dit samen met het bestuur van de Nederlandse provincie oppakken.

Aan het einde van de ochtend vond de evaluatie plaats aan de hand van enkele vragen.

Met betrekking tot de voorbereiding wordt lof uitgesproken voor de wijze van bespreking van het bestuursverslag. De kapittelleden willen de volgende keer toch graag een jaar van tevoren beginnen met de voorbereidingen.

De inhoud van het kapittel en de vieringen waren goed. De inbreng uit alle landen werd gewaardeerd. Er was veel lof voor de ondersteuners van het kapittel, maar de (tijdige) vertaling blijft een aandachtspunt. Er was met name lof voor de creatieve begeleiding van het verkiezingsproces. Als alternatieve locaties voor het volgende generale kapittel worden Tilburg en Indonesië genoemd.

Naast dank aan het vorige generaal bestuur voor het in de afgelopen bestuursperiode verrichte werk wordt de dank aan iedereen uitgesproken voor de eerlijke en open inbreng tijdens het kapittel.

Zr. Hermin Bu’ulölö sloot de vergadering met de belofte dat zij samen met haar bestuursleden hard zal werken aan de gegeven opdrachten en dat ze alle zusters zal steunen, waaronder de provinciale oversten, de provinciale besturen en de coördinatoren. Vertrouwend op de kracht van de Heilige Geest zal het bestuur proberen de tekenen van de tijd te zien, maar ook dingen te veranderen en te vernieuwen, zonder het apostolische werk uit het oog te verliezen.

Tot slot ontvangt iedereen een kleine attentie in de vorm van een glazen vogeltje als symbool voor de Heilige Geest die vervolgens uitwaaiert over de wereld.

Na de lunch vond de afsluitende eucharistieviering plaats waar de nieuwe bestuursleden beloven het algemeen belang van de congregatie in het oog te houden. Vervolgens was er gelegenheid om de nieuwe bestuursleden te feliciteren in de aula van Huize Mater Misericordiae in Tilburg.